Het Franse energieconcern Total gaat de komende drie jaar fors in de kosten snijden na een tegenvallende prestatie in het tweede kwartaal. 

Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

De winst exclusief wijzigingen in de voorraden, de maatstaf voor zowel het concern als de financiële markten, bedroeg 3,2 miljard dollar (2,4 miljard euro).

In het tweede kwartaal van 2013 resteerde onder de streep nog 3,6 miljard dollar. De winstdaling werd vooral veroorzaakt door een daling van de productie van olie en gas, met 10 procent tot een recordlaagte van iets meer dan twee miljoen vaten per dag.

Total kon in Libië amper produceren door de onrust in het Noord-Afrikaanse land en kampte in Kazachstan met onder meer lekkages bij het grote Kashagan-project. Total gaat de pijpleidingen vervangen, een klus die het project mogelijk tot 2016 buiten bedrijf houdt.

Lage marges

Ook had Total last van zwakke raffinagemarges in Europa. Het concern verlaagde de productie bij een aantal van zijn acht raffinaderijen in Europa tot een minimum. ''Hoe meer we produceerden, hoe meer geld we verloren. De marges zijn zeer laag'', aldus financieel directeur Patrick de la Chevardière.

De financieel directeur zei dat de laatste hand wordt gelegd aan de besparingsplannen, die in september wereldkundig worden gemaakt. De ingrepen komen bovenop de eerder aangekondigde verkoop van onderdelen en een verlaging van het investeringsbudget.