De Britse oliemaatschappij BP en het Franse autoconcern Renault waarschuwen voor de negatieve impact van meer sancties tegen Rusland.

De bedrijven zijn daarmee de eerste grote ondernemingen die zich negatief uitten over het uitbreiden van sancties.
Beide bedrijven deden dat dinsdag bij de bekendmaking van de cijfers over het tweede kwartaal.

BP waarschuwt in een verklaring dat verdere internationale sancties tegen Rosneft nadelige gevolgen kunnen hebben voor zijn Russische activiteiten en de financiële positie van het bedrijf.  

Het oliebedrijf bezit een belang van 20 procent in het Russische staatsolieconcern, dat door de Verenigde Staten op de sanctielijst is gezet in verband met de spanningen rond Oekraïne. 

BP leverde dinsdagmiddag 1 procent in op de beurs in Londen. Renault zakte 4 procent in Parijs.  
De autobouwer deelde mee dat de verkopen in Rusland de afgelopen maanden zijn gedaald. Renault verwacht bovendien dat de cijfers verder naar beneden zullen gaan. 

Avtovaz, een van Ruslands grootste autobouwers, waarin Renault een groot belang heeft meldde een daling van verkopen met 8 procent in het afgelopen half jaar.

Wat het precieze effect van de sancties zal zijn is echter onduidelijk, zegt ook een woordvoerder van Renault in de Amerikaanse krant Financial Times. Mede omdat nog niet duidelijk is welke maatregelen er nog volgen, waar de Europese ministers daarover nog in overleg zijn.

Volgens de krant is het echter aannemelijk dat zogenoemde "fase drie sancties" worden aangenomen die effect hebben op de gehele Russische financiële sector, in plaats van alleen individuele personen en bedrijven te raken. 

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp   

Onzinnig als Russische sancties MKB treffen | EU neemt economische sancties tegen Rusland | 'Sancties tegen Rusland schadelijk voor Europa'