Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de ontwikkeling van de economie is deze maand fors toegenomen. De vertrouwensindex bereikte met 90,9 de hoogste stand sinds oktober 2007.

Dat maakt marktonderzoeker Conference Board dinsdag bekend.

Het indexcijfer over juni werd herzien van 85,2, de hoogste stand sinds januari 2008, naar 86,4. In oktober 2007 stond de barometer op 95,2. Volgens Conference Board is het hogere vertrouwen opnieuw grotendeels te danken aan een verder herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

''Recente verbeteringen van het vertrouwen suggereren dat de economie gedurende de tweede helft van het jaar aan kracht zal blijven winnen.''

De werkgelegenheid in de VS nam de afgelopen maanden flink toe, met de aanwas van 224.000 banen, exclusief de agrarische sector, in mei en 288.000 arbeidsplaatsen in juni. Vrijdag komt het banencijfer over juli naar buiten. Economen rekenen in doorsnee op de creatie van 231.000 banen.

Econoom James Knightley van ING denkt dat de raming van de economische groei in het tweede kwartaal, die woensdag wordt afgegeven, de gemiddelde verwachting van 3 procent nog wel eens zou kunnen overtreffen. Bij het banencijfer op vrijdag is de kans volgens hem groot dat de werkloosheid blijkt te zijn gedaald tot minder dan 6 procent.