De Nederlandse appel- en perenoogst zal dit jaar goed zijn. De eerste pluk wordt twee weken eerder verwacht dan gemiddeld en vergeleken met 2013 zelfs vier weken eerder.

Toen kwam de oogst door het koude voorjaar juist later op gang. Dit jaar zal daarom sprake zijn van een langer verkoopseizoen voor appels en peren, meldt brancheorganisatie GroentenFruit Huis.

De oogstraming komt uit op 350 miljoen kilo appels en 336 miljoen kilo peren. Ten opzichte van vorig jaar komt dit neer op een 12 procent grotere appeloogst en is de productie van peren naar verwachting 3 procent groter.

De raming van het belangrijkste appelras Elstar valt 13 procent hoger uit in vergelijking met 2013. Van het ras Jonagold zal naar verwachting 9 procent meer worden geplukt.

Bij bijna alle appelrassen is de oogst hoger geraamd dan een jaar terug. Uitzondering is Rubens, met een 13 procent lagere oogst, waarvan het areaal is gedaald.

Peren

De oogst van Conference, veruit het grootste perenras, bedraagt 265 miljoen kilo. Dit is 4 procent meer dan in 2013. Zowel het oppervlak als de productie per hectare is groter. Bijna 80 procent van de perenoogst in Nederland bestaat uit de Conference peer.

De oogstverwachting van het tweede ras, Doyenné du Comice, is met 28 miljoen kilo even hoog als die van verleden jaar.

Zonuren

Door het vroege voorjaar en de goede weersomstandigheden groeien de vruchten voorspoedig, zegt het GroentenFruit Huis. De vele zonuren geven de vruchten naar verwachting een hoger suikergehalte, wat de smaak ten goede zal komen.
 
In Nederland wordt op 7.850 hectare appels geteeld. Het areaal is daarmee iets kleiner dan vorig jaar. Het oppervlak peren steeg licht naar zo'n 8.600 hectare.