Nederlandse werknemers vinden goede koffie op werk belangrijker dan het lunchaanbod, een jaarlijks bedrijfsuitje of een laptop van de zaak.

Ruim 60 procent van de Nederlanders zegt waarde te hechten aan de kwaliteit van de koffie op kantoor. Dat blijkt uit een onderzoek van PanelWizard in opdracht van Nestlé Professional, onder ruim 550 respondenten.

Volgens een derde van de respondenten draagt het schenken van een goede kop koffie wel eens bij aan het winnen van een zakendeal. Eén op de vijf werknemers denkt zelfs zonder koffie zijn werk niet naar behoren te kunnen uitvoeren.

Een goede relatie met de werkgever, een goed ingerichte werkplek, leuke collega’s en waardering voor het werk worden door werknemers wel belangrijker gevonden dan het kaliber van het warme drankje. Mannen en vrouwen hechten evenveel belang aan de koffiekwaliteit.

Ruim twee derde van de respondenten vindt dat koffie op werk gratis moet zijn. Slechts 10 procent zou bereid zijn te betalen voor een kopje. 17,5 procent trekt alleen de portemonnee als de kwaliteit van de koffie er echt op vooruit gaat. Gemiddeld heeft men daar ongeveer 50 cent voor over.

Het onderzoek gaat ook in op de favoriete gespreksonderwerpen van werknemers bij de koffieautomaat. In ruim de helft van de gevallen wordt er over werk gesproken, maar ook het afgelopen weekend, het nieuws, roddels over collega’s en sportweetjes worden doorgenomen.