De financiering van Windpark Westermeerwind is rond. 18 jaar nadat het plan voor het windpark in het IJsselmeer ontstond, kan worden begonnen met de aanleg.

Dat maakten betrokken partijen vrijdag bekend.

Een groep banken onder leiding van ING en Rabobank treedt op als financiers. Met de financiering is een bedrag van rond de 320 miljoen euro gemoeid.

Siemens gaat het park bouwen en onderhouden voor een periode van 15 jaar. Verschillende Nederlandse bedrijven doen mee, waaronder een consortium van Ballast Nedam en Mammoet.

De contractwaarde voor dit consortium bedraagt circa 60 miljoen euro.

Noordoostpolder

Het park bestaat uit 48 windturbines die langs de dijken van de Noordoostpolder in het water van het IJsselmeer komen te staan. Energiebedrijf Eneco gaat 15 jaar lang de stroom afnemen. De capaciteit van het park is goed voor 160.000 huishoudens.

Het park moet er in maart 2016 in zijn geheel staan, maar de verwachting is dat eind 2015 de eerste windmolens al stroom gaan leveren.

Windpark Westermeerwind komt er op initiatief van projectontwikkelaar Westermeerwind, een onderneming die in 1996 door twee agrariërs en windpioniers uit de Noordoostpolder werd opgericht.

Inwoners van de Noordoostpolder, Urk en Lemsterland kunnen vanaf 2017 financieel deelnemen in het windpark door aandelen en obligaties te kopen.