Vakbond Abvakabo FNV gaat in een mogelijke rechtszaak rond de overname van kinderopvangbedrijf Estro door het Britse Smallsteps weinig kans maken.

Dat voorspelt hoogleraar arbeidsrecht Leonard Verburg aan de Radboud Universiteit vrijdag in het Financieele Dagblad.

Abvakabo FNV wil de overname van Estro door Smallsteps aanvechten, met als doel dat de ruim 2.500 werknemers die naar Smallsteps gaan dezelfde arbeidsvoorwaarden houden.

Als de vakbond gelijk krijgt, kunnen daarnaast duizend mensen die bij Smallsteps geen baan aangeboden krijgen alsnog een aanstelling claimen.

Niet kansrijk

De vakbond wil door de rechtsgang aantonen dat de overname niet volgens de regels is gegaan. Bij Estro is via een stille bewindvoerder achter de schermen gekeken of een doorstart mogelijk was. Het resulteerde in een nauwkeurig gecontroleerd faillissement, waarna Smallsteps in beeld kwam.

In het opiniestuk in het FD schrijft hoogleraar Verburg dat de bond in rechtszaal weinig kans maakt, omdat Estro pas na haar faillissement werd overgenomen door Smallsteps. Ook was er volgens hem geen sprake van het flitsfaillissement waar de vakbond van spreekt.

Dat het hier hoogstwaarschijnlijk gaat om een zorgvuldig voorbereide doorstart, ook wel een pre-pack genoemd, maakt volgens Verburg daarom geen verschil.

Pre-pack

Een in stilte voorbereide pre-pack kan worden gebruikt om op een goedkope manier van overtollige werknemers af te komen. De regels waar Abvakabo zich op beroept, gelden volgens hoogleraar Verburg alleen als de overname voor de faillietverklaring plaatsvond.

Kinderopvangbedrijf Estro maakte begin juli bekend niet langer aan haar verplichtingen te kunnen voldoen, waarna de directie het bedrijf gecontroleerd failliet liet gaan.

Het hoofdkantoor werd vlak voor het faillissement van Amersfoort naar Amsterdam verplaatst, naar verluidt om de rechtbank van Midden-Nederland te kunnen omzeilen. Die stond negatief tegenover een stille bewindvoerder, terwijl de rechtbank in Amsterdam dit wel zag zitten.