De kredietverlening in de eurozone is ondanks de maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) in juni verder ingezakt.

Het totale bedrag dat aan bedrijven en consumenten is uitgeleend, kromp vorige maand met 1,7 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de ECB.

De krimp in kredietverlening is daarmee echter wel iets minder sterk dan in mei, toen het totaal uitgeleende bedrag met twee procent kromp. Vooral de leningen aan bedrijven komen nog altijd niet op gang. Ondernemers in elke sector afgezien van de financiële leenden 2,3 procent minder dan een jaar geleden.

Ook huishoudens klopten minder vaak aan voor een krediet of kregen hun lening niet toegewezen. De kredietverlening naar huishoudens daalde met 0,6 procent in juni. Het aantal euro's nam daarentegen veel sterker toe dan in voorgaande maanden. De geldhoeveelheid (M3) groeide met anderhalf procent.

Inflatie

De gebrekkige kredietverlening is een doorn in het oog van de Europese Centrale Bank. De toezichthouder hoopt juist dan bedrijven en burgers meer geld lenen en uitgeven, zodat de inflatie in de eurozone weer wat toeneemt. Prijzen stijgen nu gemiddeld met een half procent per jaar en dat is de ECB veel te traag.

Om de kredietverlening op gang te brengen, kondigde ECB-voorman Mario Draghi begin juni een nieuw pakket met stimuleringsmaatregelen aan. Op die manier moet meer geld in de economie instromen. Voorwaarde is echter wel dat die extra euro's ook de consument en het bedrijfsleven bereiken, maar dat gebeurt vooralsnog niet.