De Britse aanbieder van betaaltelevisie BSkyB neemt de activiteiten van Sky Italia over van televisiebedrijf 21st Century Fox, onderdeel van News Corp van mediatycoon Rupert Murdoch.

Daarnaast neemt BSkyB een belang van ruim 57 procent in Sky Deutschland. Dat maken de bedrijven vrijdag bekend.

BSkyB, dat zelf voor 39 procent in handen is van Fox, betaalt 2,07 miljard pond (circa 2,6 miljard euro), voor de Sky-zender in Italië en draagt een aandeel van 21 procent in National Geographic Channel over aan Fox.

Dat belang wordt gewaardeerd op circa 382 miljoen pond. Daarnaast betaalt BSkyB bijna 3 miljard pond voor Sky in Duitsland. Door de overname ontstaat een grote Europese tv-aanbieder met circa twintig miljoen klanten.

De transactie geeft Murdoch meer geld om de overname van mediaconcern Time Warner na te streven. Murdoch werd eerder de deur gewezen toen hij met een overnamebod van 80 miljard dollar op de proppen kwam, nu heeft hij meer ruimte om het bod eventueel te verhogen.

Daarbij houdt Fox, dat een belangrijk deel van BSkyB in handen heeft, toch nog enige grip op de Europese betaaltelevisie.

Volgens analisten is de transactie die vrijdag naar buiten werd gebracht een slimme zet om beter de concurrentie aan te kunnen met nieuwe spelers, zoals Netflix.