Groothandel Excellent heeft het Nederlandse horlogemerk Prisma overgenomen van het Russische Moscow Jewelry Factory.

Het bedrijf uit Asperen zet de verkoop van het naar eigen zeggen oudste en bekendste horlogemerk van Nederland verder voort. Dat maakte Excellent donderdag bekend.

De rechten en voorraden van Prisma waren in handen van Aurum, de groothandel van Siebel Juweliers. Na het faillissement van Siebel en Aurum begin dit jaar werd het horlogemerk overgenomen door de Moscow Jewelry Factory die met Siebel doorstartte. Maar de levering van Prisma-horloges aan juweliers en dealers lag afgelopen maanden nog stil, zegt Excellent-directeur Teus van Ekeren.

Financiële details van de deal worden niet naar buiten gebracht.

Het eerste Prisma-horloge werd vervaardigd in 1948. Excellent wil ook nieuwe Prisma-modellen op de markt gaan brengen. De fabricage daarvan vindt nu nog grotendeels plaats in de horloge-industrie rond Hongkong.

Van Ekeren streeft ernaar om de productie en assemblage meer naar Nederland te gaan halen. Sommige onderdelen van horloges kunnen ook goed met 3D-printers gemaakt worden, stelt de directeur.

Excellent bestaat sinds 1995. De groothandel levert onder meer horloges, batterijen en verlichting aan warenhuizen en elektronicazaken. De jaaromzet van Excellent bedraagt ongeveer 2 miljoen euro.