TNT Express heeft zijn omzet vorig kwartaal opnieuw licht zien dalen. Dat voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die het koeriersbedrijf maandag voorbeurs presenteert.

De analisten voorzien in doorsnee een omzet van 1,69 miljard euro. Dat zou bijna 1 procent minder zijn dan een jaar eerder. Verder wordt een winst per aandeel van 0,07 euro voorzien, na een min van 0,56 euro in het tweede kwartaal van 2013.

TNT zag de omzet in het eerste kwartaal door negatieve wisselkoerseffecten en de verkoop van de binnenlandse activiteiten in China met 6,6 procent dalen tot 1,6 miljard euro.

Het drukkende effect van de sterke euro op de omzet blijft ook verderop in 2014 een risico, net als de aanhoudend wisselvallige en onzekere marktomstandigheden, zo liet de pakketbezorger bij de presentatie van de resultaten van het eerste kwartaal weten.

Toch ging het bedrijf er op dat moment nog steeds vanuit dat bij een verdere economische opleving de resultaten dit jaar verbeteren.

Outlook

Het kostenbesparingsprogramma Outlook lag eind april volgens TNT nog op schema. Het bedrijf wist de kosten in het eerste kwartaal met 30 miljoen euro te verlagen. Met name in Europa leidde dat tot betere financiële prestaties. Maar ook in bijvoorbeeld Brazilië, waar het binnenlandse transportbedrijf van TNT voor het eerst in lange tijd quitte draaide.

TNT waarschuwde eerder deze maand dat het mogelijk een boete van de Franse mededingingsautoriteit krijgt, die van materiële invloed kan zijn op de resultaten. Het bedrijf gaf op dat moment geen commentaar op de inhoud van het onderzoek en het verwachte verdere verloop daarvan.