Zwitserse bankiers zullen harder aan de bak moeten als Zwitserland zijn positie als een van de belangrijkste vermogensbeheerders ter wereld wil behouden.

Dat heeft Boris Collardi, de topman van de Zwitserse bank Julius Baer, zaterdag gezegd.

''Als we onze leidende positie willen behouden en de beste willen zijn op het gebied van private banking zullen de bankiers heel hard moeten gaan werken'', aldus Collardi.

Zwitserland krijgt volgens hem steeds meer concurrentie van andere financiële centra in de wereld. ''Londen en Singapore eisen een deel van de taart op. Daar komt nu ook Panama bij'', aldus de topman tijdens een bijeenkomst van de Zwitserse/Amerikaanse Kamer van Koophandel in Zürich.

Overleven

Collardi geeft bankiers het dringende advies om na lunchtijd direct terug te gaan naar kantoor, in plaats van ''nog een drankje te doen in de zon''. Ze moeten volgens hem concurreren met ''de hoogstopgeleide, hardstwerkende financiële con-collega's in Hongkong en Singapore''.

Om te kunnen overleven, moeten Zwitserse banken volgens hem meer vermogen aantrekken om de hogere kosten van het strengere toezicht op de financiële sector op te vangen. Daarnaast moeten er meer vermogende klanten buiten de traditionele Westerse markten worden aangetrokken.