De Amerikaanse economie groeit dit jaar veel minder sterk dan voorzien. Dat stelt de Amerikaanse vereniging voor bedrijfseconomen NABE vrijdag na een peiling onder vijftig leden. 

Volgens de ondervraagde academici groeit het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten dit jaar namelijk slechts 1,6 procent, in plaats van de verwachte 2,5 procent.

De oorzaak voor de lagere groeiverwachtingen ligt vooral in het eerste kwartaal, waarin de Amerikaanse economie kromp in het rapste tempo in ruim vijf jaar tijd. Gehinderd door de forse sneeuwval viel de productie van fabrieken lager uit en stelden consumenten hun uitgaven nog even uit. De economie kromp daardoor in dat kwartaal met 2,9 procent.

Toch zijn de bedrijfseconomen ook over het tweede kwartaal niet onverdeeld positief. Ze stelden namelijk ook de groeiverwachting voor die periode naar beneden bij, onder meer omdat de uitgaven van consumenten minder snel stegen dan verwacht. De economische groei tussen april en juni komt daardoor uit op drie procent, en niet de eerder voorziene 3,5 procent.

Bezorgd

Bezorgd zijn de ondervraagde bedrijfseconomen echter niet, een enkeling daargelaten. Ze wijzen erop dat de redenen voor het verlagen van de groeiverwachting vooral van tijdelijke aard zijn.

Veel andere economische graadmeters, zoals banencijfers, zijn juist erg positief, stelt president Jack Kleinhenz van NABE.

"Veel van de bouwstenen voor economische groei zijn aanwezig", aldus Kleinhenz. De kans op een nieuwe recessie dit jaar of in 2015 is daarom ook vrij laag, aldus de wetenschappers en beleidsmakers. Zo'n zestig procent van de ondervraagden denkt dat de kans op twee achtereenvolgende kwartalen van krimp minder dan tien procent is.