Amsterdam is in een ranglijst over dure steden voor expats dertien plaatsen gestegen. De hoofdstad steeg van plek 52 naar 39. 

De meeste West-Europese steden klommen in de lijst omdat de euro relatief duur is ten opzichte van andere valuta.

In Amsterdam speelde de toegenomen vraag naar appartementen ook een rol bij de stijging. Dat meldt Mercer, het adviesbureau dat de jaarlijkse lijst samenstelt.

Appartementen zijn het duurst in Hong Kong, waar een expat maandelijks omgerekend 5.100 euro neertelt voor een tweekamerappartement. In Amsterdam betaalde de gemiddelde expat daar 2.100 euro voor. Twee jaar geleden was dat nog 1.800 euro.

De Afrikaanse steden Luanda (Angola) en N'Djamena (Tsjaad) zijn het duurst voor expats. Luanda voerde de jaarlijkse ranglijst vorig jaar ook al aan. Daar kost een tweekamerappartement 4.837 euro. Afrikaanse steden zijn relatief duur voor expats omdat ze vaak in streng beveiligde delen van de stad leven.

De ranglijst is gebaseerd op tweehonderd prijzen van diensten en goederen. Het Zwitserse Zürich is op plek vijf de duurste stad in Europa, Genève volgt op plek zes. Karachi in Pakistan is het goedkoopst.