Zuid-Korea gaat het makkelijker maken om betalingen voor apps en aankopen binnen apps terug te vragen. Apple en Google moeten hun beleid wijzigen.

Dat meldt de Korea Herald. Apple moet het vooral makkelijker maken om in-app aankopen terug te vragen, bijvoorbeeld als kinderen ineens veel geld hebben uitgegeven binnen een game.

Google moet ontwikkelaars hun eigen voorwaarden laten opstellen voor het terugbetalen van een aankoopbedrag. In Google Play is het standaard al mogelijk om een app-aankoop binnen 15 minuten terug te draaien.

Google zal in Zuid-Korea niet proefabonnementen niet langer automatisch mogen omzetten in betaalde abonnementen. Na het aflopen van een proefperiode moeten apps opnieuw vragen om een abonnement af te sluiten. Apple moet gebruikers beter inlichten als zijn servicevoorwaarden worden veranderd.

"We verwachten dat de maatregel, gericht op de bescherming van consumenten, een golfeffect zal hebben op gelijksoortige zaken in de hele wereld", stelt de Zuid-Koreaanse handelswaakhond.

"Hoewel Google zijn reactie op de [waakhond] FTC tot de binnenlandse markt zal beperken, zegt Apple dat het overweegt de nieuwe voorwaarden wereldwijd toe te passen", aldus een woordvoerder van de waakhond.