Nederlanders hebben vorig jaar minder bier gedronken dan een jaar eerder. De totale bierconsumptie over 2013 bedroeg 11,7 miljoen hectoliter (ongeveer 4,7 miljard vaasjes van 25 cl).

Dit is een daling van 3,6 procent ten opzichte van 2012, blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek dat dinsdag is gepubliceerd door Nederlandse Brouwers.

De brancheorganisatie wijt de daling volledig aan de verhogingen van de accijnzen.

Die werden met ingang van 2013 met 10 procent opgeschroefd. ''In 2009 deed zich hetzelfde voor'', zegt Cees-Jan Adema, directeur van Nederlandse Brouwers. ''Toen gingen de accijnzen met 30 procent omhoog en liet de markt vervolgens een daling zien van 7 procent. In de andere jaren bleef de bierconsumptie min of meer stabiel.''

Belasting

De Nederlandse bierbrouwers klagen al langer over de hogere belastingen op bier. Volgens hen zorgen die ervoor dat veel Nederlanders hun bier vaker over de grens, in België of Duitsland, inslaan. Adema wijst erop dat een kratje bier in die landen al gauw 2,70 euro goedkoper is dan in de Nederlandse schappen.

De afzet van alcoholvrij en alcoholarm bier is vorig jaar wel toegenomen. Van dit soort 'gele rakkers' is in totaal voor 190.000 hectoliter opgedronken. Dat komt neer op een stijging van 13,6 procent.

Pils

Pils is nog altijd veruit de meest favoriete biersoort, zo komt naar voren uit een studie waarvoor meer dan 500 bierdrinkende Nederlanders werden ondervraagd. Het merendeel van de respondenten koopt zijn bier in de supermarkt. Gemiddeld dronken zij vorig jaar zo'n 7 biertjes per week.

Begin dit jaar is de bieraccijns opnieuw verhoogd, met 5,75 procent. Nederlandse Brouwers durft nog niet te zeggen of de bierverkopen in Nederland hierdoor volgend jaar verder zullen teruglopen. Zaken als het weer en het succes van Oranje op het WK voetbal in Brazilië kunnen de cijfers nog beïnvloeden, aldus branchevoorman Adema.

Nederlanders ontdekken massaal speciaalbier