De invoering van het minimumloon in Duitsland gaat bedrijven bij onze oosterburen bijna 10 miljard euro kosten. 

Dat heeft de Duitse minister voor Arbeid Andrea Nahles volgens de krant Bild berekend. Het economisch onderzoeksbureau Institut der Deutschen Wirtschaft kom zelfs tot een bedrag van 17 miljard euro.

Om de naleving van de betaling van het minimumloon te controleren, moet de overheid 1600 douane-inspecteurs in dienst nemen.

Dat kost Berlijn een slordige tachtig miljoen euro per jaar, aldus Bild op dinsdag. Controle is nodig omdat wit werken een stuk duurder wordt door het minimumloon. Het wordt voor bedrijven lucratiever mensen zwart in dienst te nemen.

Duurder

Werkgeversverenigingen hebben er ook voor gewaarschuwd dat bepaalde producten en diensten fors duurder zullen worden. Werken Polen en Roemenen als seizoensarbeider in de landbouw nu gemiddeld voor 6,50 per uur, dat wordt dan 2 euro meer.

Prijzen van bijvoorbeeld asperges en aardbeien stijgen daardoor sterk. Ook taxiritjes zullen een stuk duurder worden in Duitsland met in sommige deelstaten prijsstijgingen tot wel 70 procent, zegt de baas van de overkoepelende vereniging van taxibedrijven.

Relatief laag 

Het minimumloon komt in Duitsland op 8,50 euro per uur te liggen, wat nog relatief laag is vergeleken de omringende landen.

Volgens het Duitse statistiekbureau Statista kregen in 2013 Luxemburgers het hoogste wettelijk minimumloon met 11,10 euro per uur, gevolgd door Frankrijk met 9,43 euro, België met 9,10 euro. In ons land is het minimumloon afhankelijk van leeftijd en het aantal gewerkte uren per week. Iemand van 23 jaar of ouder met een werkweek van 38 uur krijgt met ingang van 1 juli 9,08 euro per uur, bij 36 uur is het uurtarief voor dezelfde persoon 9,58 euro.

Donderdag stemt de coalitie van CDU/CSU en de SPD vermoedelijk in met de invoering van het wettelijk minimumloon.