Acht op de tien werkgevers noemt de gezondheid van de medewerkers de belangrijkste indicator voor een succesvol bedrijf. 

Maar slechts vier op de tien bedrijven doet ook daadwerkelijk iets om de gezondheid te bevorderen. Belangrijkste reden om er niets aan te doen: de kosten.

Dat blijkt uit een enquête van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onder ruim 3100 werkgevers uit verschillende sectoren in Nederland. De enquête is uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken.

Grote bedrijven doen over het algemeen meer voor het bevorderen van de gezondheid van de medewerkers dan kleine bedrijven. De sectoren die het hoogst scoren op het gebied van preventieve gezondheidsmaatregelen zijn onderwijs en de gezondheids- en welzijnszorg. Binnen de sector 'vervoer en opslag' worden het minst gedaan.

De dingen die werkgevers doen zijn heel divers. Uit het onderzoek van het RIVM blijkt onder meer dat ze variëren van persoonlijke ontwikkelplannen, coaching en health-checks tot programma’s om stress te verminderen of yoga.