Argentinië wil onderhandelen met de schuldeisers die via oude claims het land opnieuw in betalingsproblemen dreigen te brengen.

 Door een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof eerder deze week kan Argentinië eind deze maand mogelijk niet aan zijn lopende verplichtingen voldoen.

Het Amerikaanse hof bepaalde dat Argentinië 1,3 miljard dollar (958 miljoen euro) aan achterstallige betalingen moet voldoen aan obligatiehouders die in 2001 niet instemden met de kwijtschelding van een aanzienlijk deel van de Argentijnse schuldenlast.

Zolang dat bedrag niet wordt betaald, mag Argentinië bovendien niet aan zijn verplichtingen op zijn geherstructureerde schulden voldoen.

Maatregelen

Argentinië dreigde woensdag nog met maatregelen om de gevolgen van de uitspraak te ontlopen, maar koos later toch voor onderhandelingen met de schuldeisers. Daarbij zullen vertegenwoordigers van het land volgende week in New York praten met de groep obligatiehouders, in de hoop tot een schikking te kunnen komen.

Tijdens de diepe financiële crisis van 2001 verzaakte Argentinië zijn verplichtingen op een schuld van zo'n 95 miljard dollar.

Na lange onderhandelingen stemden de meeste schuldeisers in met de herstructurering van de Argentijnse schuldenlast, waarbij oude obligaties werden vervangen door nieuwe en een groot deel van de schuld werd afgeschreven. Een kleine groep, voornamelijk buitenlandse, investeerders bleef echter volledige terugbetaling eisen.

Argentinië vreest dat de door de rechter afgedwongen terugbetaling kan leiden tot claims van andere obligatiehouders, die dezelfde behandeling eisen. De schade kan volgens ingewijden dan oplopen tot circa 15 miljard dollar.