SAS schrapt driehonderd arbeidsplaatsen om de kosten nog verder terug te brengen. De banenreductie is onderdeel van een extra kostenbesparingsprogramma van in totaal een miljard Zweedse kroon (111 miljoen euro). In het najaar komt de Scandinavische luchtvaartmaatschappij met extra hervormingen gericht op de lange termijn.

SAS maakte de ingrepen woensdag bekend bij de kwartaalcijfers. De luchtvaartmaatschappij, voor de helft eigendom van de Zweedse, Noorse en Deense staat, boekte in de periode van februari tot april een 15 procent lagere omzet van 8,5 miljard kroon. Het verlies verdubbelde ten opzichte van een jaar eerder tot achthonderd miljoen kroon.

Volgens topman Rickard Gustafson is nog altijd sprake van een hevige concurrentieslag op de vliegmarkt. De druk op vliegtickets op de Scandinavische thuismarkt hebben de winstmarges volgens hem harder gedrukt dan was verwacht. "We zijn heel erg teleurgesteld door onze resultaten", verklaarde Gustafson. Hij wees er wel op dat in april en mei de resultaten al wel sterk verbeterden.

SAS kwakkelt al jaren. De afgelopen jaren werden al honderden banen bij de maatschappij geschrapt.