De alliantie van de drie grootste vrachtreders ter wereld, Maersk, MSC en CMA-CGM, is van de baan door een blokkade van de Chinese autoriteiten.

Dat hebben de bedrijven dinsdag bekendgemaakt.

De drie bedrijven wilden met de alliantie de containervrachten tussen Europa en Azië stroomlijnen. Het plan was om dit najaar van start te gaan. Door het besluit van het Chinese ministerie van handel zijn de voorbereidingen stopgezet. 

Het P3-netwerk, zoals de alliantie was gedoopt, werd vorig jaar zomer aangekondigd. De Europese Commissie en de Amerikaanse maritieme commissie hadden P3 al wel groen licht gegeven.

Havenbedrijf Rotterdam wilde niet ingaan op de mogelijke gevolgen voor de Rotterdamse haven, de grootste van Europa, van het niet doorgaan van de samenwerking. "Dat zou koffiedikkijkerij zijn'', zei een woordvoerder.

Europese handels- en productiebedrijven, verenigd in de Europese koepelorganisatie van verladers ESC, stonden van meet af aan argwanend tegenover de samenwerking. Zij vreesden te worden beperkt bij de keuze van een rederij voor het vervoeren van hun goederen.