Apple betaalt een onbekend bedrag aan Amerikaanse staten en consumenten in een rechtszaak over prijsafspraken voor e-books.

De zitting van de zaak zou in juli beginnen, maar Apple is al voor de start tot een overeenkomst gekomen met de aanklagers, meldt Bloomberg.

Vorig jaar bepaalde een rechter al dat Apple schuldig was aan het maken van prijsafspraken met vijf grote Amerikaanse uitgevers. 

Om de dominantie van Amazon tegen te gaan besloten zij over te stappen op het zogenoemde 'agency'-model, waarbij uitgevers bedrijven als Amazon geen toestemming gaven om de prijs van e-books onder een bepaald niveau te doen zakken.

Macht

In de zaak kwamen onder meer e-mails langs van voormalig Apple-ceo Steve Jobs, die bestuurder James Murdoch van News Corp ervan overtuigde om nieuwe boeken de vaste prijs van 12,99 dollar te laten krijgen. News Corp is het moederbedrijf van HarperCollins, een van de grootste uitgevers van de VS.

In de e-mails stelt Jobs dat het beter zou zijn voor de uitgever om mee te doen met het voorstel van Apple, om ervoor te zorgen dat Amazon niet te veel macht krijgt. 

De Amerikaanse staten die bij de zaak waren betrokken, claimden dat consumenten door deze strategie zo'n 840 miljoen dollar te veel hebben betaald. Het is onduidelijk voor welk bedrag Apple de zaak uiteindelijk heeft geschikt.