Pomphouders uit de grensstreek zijn van plan vrijdagmiddag naar het VVD-congres in theater Spant! in Bussum te gaan om daar te protesteren tegen de verhoging van de accijnzen op diesel en lpg. 

"Wij voelen ons als ondernemers zwaar in de steek gelaten door de VVD, die er zich juist op laat voorstaan voor ondernemers op te komen'', zegt initiatiefnemer en pomphouder Roger Smeets. Enkele tientallen pomphouders waren naar Bussum afgereisd.

Pomphouders in de grensstreek zeggen door de accijnsverhoging 30 tot 40 procent omzetverlies te lijden omdat klanten de grens oversteken om in Duitsland en België goedkoper te kunnen tanken. 

Actievoerders 

Een van de actievoerders bij het VVD-congres, Marcel Kok uit Roermond, heeft zijn omzet sinds begin dit jaar naar zijn zeggen zelfs met 90 procent zien kelderen. Een ander, Peer Kouwenberg uit Goirle, vreest zijn bedrijf binnenkort te moeten sluiten.

Het kabinet is niet van plan de accijnsverhoging terug te draaien. De maatregel levert de schatkist miljoenen extra op en de negatieve grenseffecten zijn maar ''ten dele'' het gevolg van de accijnsverhoging per 1 januari, liet VVD-staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën de Tweede Kamer vorige maand weten.

Het kabinet heeft ook geen specifieke, extra maatregelen in petto om de pomphouders te redden van een faillissement.