Voormalig directeur-bestuurder van Vestia Erik Staal, die zijn corporatie op de rand van de afgrond bracht, droeg zelf ook voorzitter van de raad van commissarissen Siwart Kolthek aan. 

Dat meldde deze oud-voorzitter vrijdag voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties.

Een andere oud-voorzitter van die raad, Jeroen Lugte, zei woensdag een studievriendje van Staal te zijn geweest. Kolthek zei Staal destijds eigenlijk nog niet zo goed te kennen. Hij had hem weleens ontmoet toen hij nog gemeentesecretaris in Den Haag was.

Het was volgens hem toen ook wel gebruikelijk om mensen voor de raad op deze manier uit te zoeken. Verder denkt hij dat hij toch kritisch genoeg was als voorzitter van de raad, die toezicht moest houden op Vestia.

Spanningen

Dat Staal destijds geen andere bestuurder naast zich wilde, was in de optiek van Kolthek toen niet zo'n punt. Staal wilde dat niet en het zou spanningen opleveren, maar als het echt nodig was geweest, dan was er volgens Kolthek wel een benoemd.

Kolthek zei verder dat het ''best verschrikkelijk'' is dat de raad de brieven niet kreeg waarin banken alarm sloegen over het gebruik van derivaten door Vestia. De corporatie ging voor 2 miljard de mist in door die risicovolle financiële producten, die de eigenaar veel geld kosten als de rente daalt.

Zwarte doos

Wat er allemaal gebeurd is bij Vestia, is voor Kolthek nog steeds een zwarte doos, zei hij. Juist daarom is hij blij met de enquête. Hij sprak van ''vertwijfeling'' over de hele affaire, maar ''Ik kan me niet verantwoordelijk voelen voor alles wat er is gebeurd.''

Voor Staal, die in 2010 een salaris van 5 ton inclusief pensioenbijdrage genoot, was aanpassing van dat bedrag onbespreekbaar, aldus Kolthek.

Derivaten in vijf vragen