De grote Amerikaanse autofabrikanten General Motors, Ford en Chrysler hebben in de maand mei recordomzetten gedraaid.   

Marktleider General Motors verkocht in mei 284.694 auto's, een stijging van 13 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar geleden.

Ford wist 3 procent meer auto's te verkopen en bracht 254.084 auto's aan de man. Bij Chrysler was de verkoopstijging het spectaculairst.

De fabrikant van onder meer de Jeep, Ram Truck en de Fiat verkocht in mei in de VS 194.421 auto's, 17 procent meer dan in dezelfde maand in 2013.

Financiële crisis

GM  heeft niet meer zoveel auto's verkocht sinds augustus 2008. Dat was een maand voor de ondergang van de zakenbank Lehman Brothers, die zorgde voor een escalatie van de financiële crisis en uiteindelijk internationaal tot een diepe economische recessie leidde. Voor Chrysler was het de beste meimaand sinds 2007.

De goede resultaten heeft meerdere oorzaken. De maand mei telde een extra weekend en daarmee extra verkoopdagen. Ook viel Memorial Day viel vroeg in deze maand. Tijdens deze dag waarop Amerikanen gesneuvelde militairen herdenken, worden traditioneel verkoopevenementen georganiseerd die tot het einde van de maand duren.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend | Amerikaanse auto-industrie krabbelt op na recessie