De helft van het totaal aantal vacatures is op dit moment gericht op hoogopgeleiden.

Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van uitzendconcern Randstad. Werkgevers zoeken naast hoogopgeleiden vooral flexibel inzetbaar personeel.

Vooral in de dienstensector zijn hoogopgeleiden nodig. De vijf meest gevraagde functies zijn momenteel software-ontwikkelaars, accountmanagers, projectleiders, salesmanagers en financial controllers.

Ondertussen hebben werknemers juist behoefte aan 'nieuwe' zekerheden, zoals het volgen van opleidingen en het realiseren van persoonlijke ontwikkeling, zodat ze makkijker aan de slag kunnen bij een volgende werkgever.

Bagage

"Met voldoende ervaring en bagage zijn zij beter inzetbaar en kunnen ze makkelijker overstappen. Dit past in het nieuwe 'loopbaandenken', dat draait om werkzekerheid in plaats van baanzekerheid", aldus directeur Arbeidsmarkt Randstad Marjolein ten Hoonte.

Hoogopgeleiden van nu zijn vooral carrière- en resultaatgericht, zakelijk en nieuwsgierig, aldus de uitzendorganisatie. Naast salaris en werksfeer zijn inhoud, uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden belangrijke factoren.