De Britse centrale bank handhaaft het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, op 0,5 procent. Dat historisch lage tarief geldt al meer dan 5 jaar. 

De Bank of England liet donderdag ook de omvang van het steunprogramma voor de economie ongewijzigd, op 375 miljard pond (462 miljard euro).

Beide besluiten werden door economen verwacht. Op 18 juni worden de notulen van de vergadering naar buiten gebracht en zal duidelijk worden in hoeverre de meningen over het te voeren beleid uiteenlopen.

Vorige maand zei president Mark Carney van de Bank of England geen haast te hebben met een renteverhoging. Het moment waarop dat moet gebeuren nadert wel gezien het aan kracht winnende economische herstel, zei hij destijds.

Verandering

De laatste maal dat de Bank of England de rente veranderde was in maart 2009. Daarvoor stond de rente op een procent. De vorige keer dat het opkoopprogramma werd gewijzigd was in juli 2012, toen werd besloten vijftig miljard pond extra uit te trekken voor het opkopen van obligaties. 

Later op de dag komt ook de Europese Centrale Bank met een nieuw rentebesluit.

Britse economie

De Britse economie groeide in het eerste kwartaal met 0,8 procent. Voor het huidige kwartaal rekent de centrale bank op een groei van 0,9 procent.

Ook de werkloosheid daalt gestaag. In het eerste kwartaal zat 6,8 procent van de Britse beroepsbevolking zonder werk, het laagste percentage in vijf jaar. De Bank of England rekent op een werkloosheid van 6,1 procent over een jaar en een verdere daling tot 5,9 procent in het tweede kwartaal van 2016.