Telecomaanbieders in Nederland hebben de omzet uit mobiele dienstverlening in het eerste kwartaal van dit jaar in versneld tempo zien krimpen. De totale omzet kwam uit op 1,25 miljard euro, een daling van 9 procent ten opzichte van de eerste 3 maanden van 2013.

Dat blijkt uit cijfers die marktonderzoeker Telecompaper donderdag naar buiten bracht.

De aanbieders hebben volgens Telecompaper onder meer te lijden onder een zwakke economie, waardoor consumenten meer op de kosten letten, en een verdere sterke afname van het sms-verkeer.

In het laatste kwartaal van 2013 daalde de omzet nog met 8,6 procent op jaarbasis. In het eerste kwartaal van vorig jaar was er sprake van een krimp met 5,8 procent.

Spraakdiensten

Hoewel het aandeel van spraakdiensten steeds verder afneemt binnen de hele mobiele dienstverlening, groeide de omzet uit niet-spraakdiensten in het eerste kwartaal slechts met 2,3 procent.

KPN had in het eerste kwartaal van 2013 nog een kleine 45 procent van de totale omzet uit mobiele dienstverlening in handen. Dat is nu gedaald tot ruim 42 procent. Vodafone en vooral T-Mobile wisten hun omzetaandeel juist te verhogen.

Verder bleek dat het totale aantal simkaarten in Nederland, 20,3 miljoen, met 1,6 procent is gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013. Dat komt vooral door het opschonen van de bestanden met niet-actieve prepaidsimkaarten, zo liet Telecompaper weten.