België komt op verschillende manieren in actie tegen de miljardenboete die het Franse financiële concern BNP Paribas boven het hoofd hangt. Dat meldde de Belgische krant De Tijd donderdag op basis van ingewijden.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie dreigt de grootste bank van Frankrijk de boete van 10 miljard dollar (7,3 miljard euro) op te leggen, omdat BNP Paribas jarenlang de Amerikaanse sancties tegen Iran en andere landen zou hebben geschonden. België is met een belang van ruim 10 procent de grootste aandeelhouder van BNP Paribas.

Via contacten op diplomatiek niveau tussen beiden landen en richting president Barack Obama, via Europees president Herman Van Rompuy en premier Elio Di Rupo, wordt het dossier aangekaart.

De Franse president François Hollande liet woensdag al weten een brief te hebben geschreven aan de Amerikaanse president, waarin hij zijn zorgen uit en de boete als ,,disproportioneel'' omschrijft.

De Tijd wijst er op dat de mogelijke forse boete stevige financiële gevolgen zou kunnen hebben voor België. BNP Paribas zal in dat geval bijvoorbeeld het dividend kunnen stopzetten. Vorig jaar ontving de Belgische overheid nog bijna 200 miljoen euro van de bank.