De kredietrisico's voor bedrijven in Oost-Europa groeien, omdat er een beperkt aanbod van liquide middelen in de regio is.

Dat is de conclusie van de Betalingsbarometer van kredietverzekeraar Atradius.

Het gebrek aan liquide middelen, direct beschikbaar geld, is volgens de bijna vierduizend ondervraagde bedrijven uit achttien Europese landen de grootste oorzaak voor betalingsachterstanden.

Dat geldt voor bijna 60 procent van de ondernemingen die handelen met het binnenland en voor 38 procent van de bedrijven die exporteren.

Een derde van de onbetaalde facturen in de vier onderzochten landen, Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije, is na negentig dagen oninbaar. In totaal zijn 3,5 procent van alle facturen in deze landen na negentig dagen nog niet betaald 

Vier van de tien bedrijven in de vier landen maakt zich zorgen over het gebrek aan krediet, schrijft de verzekeraar. Hoewel de economie in Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije licht groeit, neemt het aantal faillissementen toe.  

Oekraïne 

"Oost-Europa heeft te maken met een aantal onzekere factoren, zoals de ontwikkelingen in Oekraïne en Rusland", zegt Tom Kaars Sijpesteijn, algemeen directeur van Atradius Nederland.

"Terwijl de situatie in Oekraïne naar verwachting leidt tot een groeivertraging in Oost-Europa tot 1,7 procent, verbeteren de vooruitzichten in Tsjechië, Hongarije en Polen", aldus Sijpesteijn.

​'Ondernemer kijkt te weinig naar Polen'