Google is mogelijk van plan om internettoegang te bieden in moeilijk toegankelijke gebieden via een vloot van 180 kleine satellieten.

De Wall Street Journal meldt maandag dat Google ruim 1 miljard dollar in zo'n satellietproject steekt.

Het project zou onder leiding staan van Greg Wyler, oprichter van het bedrijf O3b Networks, dat zich specialiseert in satellietcommunicatie. Inmiddels zou hij aan het hoofd staan van een team van tussen de tien en twintig mensen bij Google.

De bouw en lancering van de eerste 180 satellieten zou zeker 1 miljard dollar kosten, maar omdat het ontwerp van het netwerk en het totale aantal satellieten dat uiteindelijk gebruikt zal worden nog niet vast staat, kunnen de kosten stijgen tot 3 miljard dollar.

De satellieten van O3b wegen nu nog zo'n 700 kilo, maar dat zou worden verminderd naar iets meer dan 100 kilo. De kleine satellieten zitten in een lagere baan om de aarde dan traditionele satellieten.

Ballonnen

Het nieuwe plan van Google doet denken aan Project Loon, waarmee het bedrijf via ballonnen die hoog in de atmosfeer zweven ook internettoegang wil bieden. De Loon-ballonnen worden momenteel al getest.

Google kocht in april ook Titan Aerospace, een fabrikant van drones die vliegen op zonne-energie. Ook die onbemande vliegtuigen zouden kunnen worden gebruikt om grote gebieden van internettoegang te voorzien. Eerder liet Facebook weten aan een soortgelijk droneproject te werken.

Onlangs gingen er geruchten dat Google het satellietbedrijf Skybox zou willen overnemen voor rond de 1 miljard dollar. De satellieten van dat bedrijf zouden echter worden gebruikt voor fotografie, zodat de beelden in Google Maps en Google Earth kunnen worden verbeterd.

Bereik

Google zou zich nu ook richten op satellieten, omdat deze een groter bereik hebben. Bovendien zorgt het bedrijf er met zijn verschillende projecten voor dat het meerdere ijzers in het vuur heeft, zodat het minder erg is als één project mislukt, stellen de bronnen van de Wall Street Journal.

Een woordvoerder van Google stelt dat het bedrijf honderden miljoenen mensen internettoegang wil bieden, maar gaat niet inhoudelijk in op de plannen om satellieten te lanceren. Ook een zegsman van O3b wil hier niets over zeggen, vanwege een geheimhoudingsovereenkomst met Google.

Lees meer over Project Loon en bekijk een video