Accountantsbureau KPMG heeft de belangen van zijn klanten, de maatschappij en de beroepsgroep als geheel geschaad.

Dat heeft KPMG-bestuurder Marc Hogeboom woensdag gezegd op een accountantscongres. Hogeboom maakte namens KPMG 'oprechte excuses' aan zijn branchegenoten, meldt vaksite accountant.nl.

Hogeboom voorziet een flinke cultuurverandering bij het bureau, die al 'voor de aankondiging van de nieuwe topman Jan Hommen is ingezet'.

KPMG gaat 'terug naar de basis, zonder uiterlijk vertoon, degelijk en met ingeprent plichtsbesef', liet Hogeboom zijn collega's in de branche weten. "Ons bestaansrecht ligt in onze vertrouwensrol voor de maatschappij".

Imagoschade

KPMG liep de afgelopen maanden forse imagoschade op na een reeks vermeende fraudegevallen. Begin mei stapte bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen per direct op, naar eigen zeggen omdat de aandacht meer op hem was gefocust dan op het verandertraject waarmee KPMG bezig is. Hogeboom zei woensdag dat KPMG op het moment door 'wild water vaart waarvan de deining door onszelf is veroorzaakt'.

Van Breukelen wordt genoemd als de drijvende kracht zijn achter een omstreden privébeleggersclub die jarenlang overhoop lag met de gemeente Blaricum. Daarnaast heeft KPMG mogelijk gefraudeerd bij de bouw van een nieuw hoofdkantoor in Amstelveen. Met voormalig ING-topman Jan Hommen wil KPMG het vertrouwen weer terugwinnen.