Google vindt zichzelf wat personeel betreft niet divers genoeg. Van de 44 duizend wereldwijde werknemers is dertig procent vrouw.

De Amerikaanse zoekgigant openbaarde woensdag informatie over de samenstelling van het personeelsbestand.

Niet alleen wat sekse betreft wil Google diverser zijn. Ook het feit dat slechts twee procent van de bijna 27 duizend werknemers in de VS van Afro-Amerikaanse afkomst is en drie procent latino, steekt Google.

"Simpel gezegd, Google is mijlenver weg van waar het wil zijn als het om diversiteit gaat", aldus chef personeelszaken Laszlo Bock in een blog.

Google bracht de details over zijn personeelssamenstelling naar buiten nadat het de informatie bij een Amerikaanse commissie voor gelijke behandeling op de werkvloer had ingeleverd. Volgens het bedrijf helpt het openbaarmaken van de gegevens omdat 'openheid een belangrijke oplossing voor het probleem vormt'.

Unicum

Amerikaanse bedrijven zijn niet verplicht de cijfers die ze bij de commissie aanleveren wereldkundig te maken. In de door blanke mannen gedomineerde technologiesector is de actie van Google dan ook een unicum. Facebook overweegt eveneens om dergelijke gegevens openbaar te maken, maar eerst wil het bedrijf de data intern analyseren.

Sinds 2010 probeert Google naar eigen zeggen meer vrouwen in de technologiesector te krijgen. Volgens Bock trok Google daar sinds dat jaar meer dan veertig miljoen dollar voor uit. Om meer etnische minderheden te trekken werkt het bedrijf samen met zwarte scholen en universiteiten.