Online-kansspelaanbieders hebben zich verenigd in de Stichting Speel Verantwoord. Deze brancheorganisatie gaat de belangen behartigen van bedrijven die inzetten op een veilig en verantwoord online-kansspelaanbod. 

Dit maakte de stichting woensdag bekend.

Als eerste initiatief komt de belangenbehartiger met een Preventiefonds Kansspelen. Dit fonds gaat initiatieven ondersteunen op het gebied van verslavingspreventie en hulpverlening. In het fonds zullen deelnemers de komende twee jaar 150.000 euro storten.

Speel Verantwoord is een initiatief van de online-kansspelbedrijven Betfair, Bet365, Unibet, Dazzletag, Tombola, Pokerstars en Interwetten.

Directeur Rutger-Jan Hebben: "Dit zijn allemaal gerenommeerde bedrijven met een goede reputatie en jarenlange internationale ervaring. Zij willen laten zien dat ze serieus willen werken aan een gedegen en modern kansspelbeleid.''

De Tweede Kamer zal binnenkort een wetsvoorstel behandelen dat online kansspelen gaat reguleren. Verantwoord spel is een van de kernpunten van dit wetsvoorstel.

Keurmerk

Hebben: "Aanbieders moeten hun zaken goed op orde hebben om spelers in een veilige en betrouwbare omgeving te laten spelen. Daarom hebben wij het initiatief genomen tot het Preventiefonds Kansspelen en zijn wij een keurmerk aan het ontwikkelen.''

Deelnemers worden daarbij beoordeeld op criteria als bescherming van kwetsbare consumenten, uitsluiten van minderjarigen, fraudebestrijding, eerlijk spel en correcte betaling. Ook zal er nadrukkelijk aandacht zijn voor het voeren van een goed beleid en de verankering van het begrip verantwoord spel in alle lagen van de organisatie.