De wereldwijde vraag naar vliegtickets is in april flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers die de internationale luchtvaartorganisatie IATA woensdag heeft gepubliceerd.

Het passagiersvervoer van de bij IATA aangesloten luchtvaartmaatschappijen nam vorige maand met 7,5 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De groei is daarmee een stuk sterker dan in maart, toen de vraag met 2,9 procent steeg. De capaciteit lag in april 5,8 procent hoger dan een jaar eerder.

Het feit dat de paasvakantie dit jaar geheel in april viel, en vorig jaar gedeeltelijk in maart, gaf voor beide maanden een vertekend beeld. Toch noemde IATA-directeur Tony Tyler de cijfers over april ''een aangename verrassing'', aangezien de toename van de vraag naar vliegreizen de laatste maanden aan het afvlakken was.

Trend

Of de positieve trend doorzet, valt volgens Tyler te bezien. Vooral de zwakkere economische groei in China baart in dat opzicht zorgen.

Dat vertaalde zich ook in april in een groei van de Aziatische vraag die achterbleef bij de capaciteitstoename. Ook in Afrika groeide het aantal beschikbare stoelen sterker dan het aantal passagiers.

Bij Europese luchtvaartmaatschappijen groeide de vraag naar tickets wel harder dan het aanbod, waardoor de vliegtuigen gemiddeld beter gevuld waren.

Datzelfde geldt voor bedrijven in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten.