Nederlandse bedrijven die gevestigd zijn in Saudi-Arabië zijn nog in afwachting van wat de gevolgen kunnen zijn als de Saudische regering handelsmaatregelen neemt tegen Nederland.

De Saudische regering zou Nederlandse bedrijven sancties willen opleggen naar aanleiding van de stickeractie van PVV-leider Geert Wilders. 

Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken, vertrekt binnenkort naar Saudi-Arabië. De regering zou volgens een woordvoerder van het ministerie bereid zijn om met Nederland te praten over de kwestie.

Er is Nederland veel aan gelegen om de goede handelsbetrekkingen met Saudi-Arabië in stand te houden. Bedrijven als olieconcern Shell, baggeraar Boskalis, zuivelbedrijf FrieslandCampina en ingenieursbureau Arcadis zijn werkzaam in het Arabische Schiereiland.

Shell

Shell heeft in Saudi-Arabië een petrochemisch concern samen met een Saudische partner. In de Amerikaanse staat Texas is het oliebedrijf samen met de Saudische regering eigenaar van een raffinaderij. Beide partijen participeren hierin voor 50 procent.  

Juridish gezien is Shell een Brits bedrijf, of dat uitmaakt voor de eventuele sancties valt volgens een woordvoerder niet te zeggen.

Arcadis liet wel weten dat zijn activiteiten in het land beperkt zijn. ''Dat gaat om circa 1 procent van onze omzet'', aldus een woordvoerder. Het bedrijf gaat er bovendien vanuit dat bestaande contracten worden gerespecteerd.

Friesland Campina 

Zuivelconcern Friesland Campina heeft in Saudi-Arabië een verkoop- en productiekantoor voor de afzetmarkt in het Midden-Oosten waar tussen de 150 en 200 mensen werken. "Een handelsbelemmering is in zijn algemeenheid nooit leuk, maar wij zitten in meer dan honderd landen en spreiden daarmee de risico's", laat een woordvoerder weten.

Volgens de Nederlandse overheid zijn er vijf sectoren in Saudi-Arabië die kansrijk zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven: het waterbeheer, de medische sector, de bouw- en infrastructuur, het onderwijs en de energiesector.

Premier Mark Rutte zei dat als Saudi-Arabië handelsmaatreglen neemt, dit  veel banen zal kosten.

Handel

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek voerde Nederland in 2012 voor bijna 4,7 miljard euro aan goederen in uit Saudi-Arabië. Het gaat voor 90 procent om ruwe olie en olieproducten. 

Nederland exporteerde in 2012 voor ruim 2,2 miljard euro aan goederen naar Saudi-Arabië. Het gaat vooral om machines, chemische producten en voeding.