Een topambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken is zondag en maandag in Saudi-Arabië om meer duidelijkheid te krijgen over een mogelijke handelsboycot tegen Nederlandse bedrijven. 

Die zou het gevolg zijn van een stickeractie van PVV-leider Geert Wilders. 

Minister Frans Timmermans heeft zijn directeur-generaal politieke zaken, Wim Geerts, naar de Saudische hoofdstad gestuurd. Timmermans overweegt zelf ook om op korte termijn naar Riyad te gaan. Dat hangt af van de uitkomsten van de besprekingen van zijn topambtenaar.

Saudi-Arabië is boos op Wilders omdat die enige maanden geleden met een sticker kwam van de Saudische vlag waarop de tekst 'De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De Koran is gif' stond. Eerder deze maand bleek dat het oerconservatieve koninkrijk tot een handelsboycot van ons land heeft besloten.

Geen bevestiging

Maar Buitenlandse Zaken heeft nog steeds geen bevestiging van de boycot gekregen. Wel hoort Timmermans van steeds meer bedrijven dat er sprake is van een boycot of dat ze geen contract of visa voor het land krijgen. Premier Mark Rutte zei vrijdag ook beschikbaar te zijn om het Nederlandse standpunt uit te leggen.

Timmermans wil Riyad duidelijk maken dat het niet een heel land kan afrekenen op het ,,puberaal gedrag van één parlementariër''. Hij vreest verlies van banen door de Saudische actie. Nederland exporteerde in 2012 voor ruim 2,2 miljard euro aan goederen naar Saudi-Arabië, vooral machines, chemische producten en voeding. Ons land importeerde toen voor 4,7 miljard euro, vooral olie.