Bouwend Nederland houdt zaterdag voor de negende keer de Dag van de Bouw. 

Door de crisis in de sector zijn er dit maal wel minder bouwputten, half afgemaakte tunnels en snelwegen opgesteld voor het publiek: ongeveer 175 tegen 230 vorig jaar.

Bezoekers kunnen gratis een kijkje nemen bij uitleenlopende projecten als de ondertunneling van de A2 bij Maastricht, het Noorderparkbad in Amsterdam en de restauratie van de kerk in Klein Wetsinge.

''Er hebben zich zelfs aannemers aangemeld die een uitbouw maken van een woonhuis. Omwonenden die daar langs gaan, komen zo misschien wel op ideeën'', zegt projectleider Harm Dragt.

Premier Mark Rutte en oud-minister Maxime Verhagen, nu voorzitter van Bouwend Nederland, openen het landelijke evenement zaterdagmorgen op de bouwplaats van de zorgappartementen SVRZ in Middelburg.

De Dag van de Bouw, die vorig jaar 125.000 bezoekers telde, ziet de sector als een kans om jongeren warm te maken voor een carrière in de bouwwereld. De werkgelegenheid in de door faillissementen geplaagde sector loopt nu nog terug, maar de verwachting is dat er over enkele jaren weer veel bekwame bouwvakkers en andere vaklieden nodig zijn.