Samsung heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan fabriekswerkers die ongeneeslijk ziek zijn geworden door gevaarlijke omstandigheden in zijn fabrieken.

Dat meldt persbureau AP woensdag.

Een recente documentaire bracht aan het licht dat tenminste 56 werknemers van Samsung-chipfabrieken ziek zijn geworden. Volgens de documentairemakers werd het personeel blootgesteld aan gevaarlijke omstandigheden, met onder meer leukemie als gevolg.

Samsung heeft zijn diepste excuses aangeboden aan werknemers die lijden aan leukemie en andere vormen van kanker. Samsung-vicevoorzitter Kwon Oh Hyun heeft gezegd zowel de werknemers als hun familie te compenseren.

De excuses volgen op aandringen van Zuid-Koreaanse jurist Sim Sang Jeung, die bij zowel de overheid als Samsung aandrong op excuses aan 243 werknemers die zeldzame vormen van kanker ontwikkelden.

Weigering

Eerder weigerde Samsung altijd zijn excuses aan te bieden aan zijn zieke werknemers. Samsung werd ervan beschuldigd zijn macht te gebruiken de aantijgingen de kop in te drukken.

In februari van dit jaar wezen gelekte sms-gesprekken er nog op dat Samsung Koreaanse media ervan probeerde te weerhouden over de documentaire Another Promise te berichten.

Die documentaire vertelt het verhaal van Hwang Yu Mi, een fabriekswerker van Samsung die in 2007 aan de gevolgen van leukemie overleed. Een Zuid-Koreaans bestuurlijk rechtscollege oordeelde in 2011 al dat de kans groot was dat Hwang ziek werd na contact met gevaarlijke chemicaliën in een fabriek van Samsung.

Tijdschrift Bloomberg Businessweek greep de lancering van de Samsung Galaxy S5 vorige maand aan om het verhaal van Lee Suk Yeong te vertellen. Die collega van Hwang stierf ook aan de gevolgen van leukemie.