De werkloosheid in Groot-Brittannië is in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald naar het laagste niveau in vijf jaar. Dat maakt het Britse bureau voor de statistiek woensdag bekend.

De werkloosheid in de periode januari tot en met maart bedroeg 6,8 procent, tegen 6,9 procent in de periode december tot en met februari.

Volgens het statistiekbureau nam de werkgelegenheid in Groot-Brittannië in het eerste kwartaal met 283.000 arbeidsplaatsen toe tot het recordniveau van 30,4 miljoen banen.

De Britse centrale bank voorspelde woensdag dat de werkloosheid over een jaar zal zijn gedaald tot 6,1 procent en een niveau van 5,9 procent zal bereiken in het tweede kwartaal van 2016.

Groei

Verder verwacht dat de Bank of England (BoE) dat de Britse economie dit jaar een groei zal optekenen met 3,4 procent en met 2,9 procent zal groeien in 2015.

In het eerste kwartaal van dit jaar ging de economie van Groot-Brittannië met 0,8 procent vooruit en voor het tweede kwartaal rekent de BoE op een expansie met 0,9 procent. Verder verwacht de centrale bank dat de inflatie in Groot-Brittannië de komende 3 jaar dicht bij de doelstelling van 2 procent zal blijven.

De meeste economen denken dat de BoE in het tweede kwartaal van volgend jaar de rente gaat verhogen. De Britse rente staat al meer dan 5 jaar op het historisch lage niveau van 0,5 procent.

Maar de kans is wel toegenomen dat dit ook al eerder kan gebeuren door de positieve berichten over de Britse economie.