Leveranciers van de Amerikaanse automaker General Motors (GM) zijn niet erg te spreken over het bedrijf. 

Bij een jaarlijkse enquête onder leveranciers van adviesbureau Planning Perspective eindigt de maker van Chevrolet, Opel en Buick dit jaar onderaan. Dat schrijft persbureau Reuters maandag.

Tussen 2008 en 2013 bezette Chrysler, dat vorig jaar is overgenomen door Fiat, steeds de laatste plaats.

De leveranciers gaven GM lage cijfers op alle onderzochte onderdelen, zoals de betrouwbaarheid, de communicatie en de bescherming van intellectuele eigendommen. GM is daarnaast het minst van de zes onderzochte bedrijven bereid om prijsverhogingen toe te laten, op het moment dat de grondstoffen duurder zijn geworden.

Reputatie

In het onderzoek worden de toeleveranciers ondervraagd over hun relaties met de zes grote automakers van de Verenigde Staten: naast Chrysler en GM ook Ford en de Japanse automakers Nissan, Toyota en Honda. Die laatste twee bezetten dit jaar respectievelijk de eerste en twee plaats. Nissan heeft Ford van de derde plaats gestoten.

De reputatie van GM is momenteel sowieso niet best. In het eerste kwartaal moest de Amerikaanse automaker zeven miljoen auto's terugroepen vanwege verschillende problemen. Veel ophef is er over het auto's van voor 2007, waar GM pas heel laat over aan de bel trok. Die auto's vielen soms plots uit vanwege een defecte contactsleutel, wat naar verluidt de oorzaak is van ten minste dertien dodelijke ongevallen.