De onderhandelingen over een sociaal plan voor de werknemers van de verpakkingsfabriek van Tetra Pak in Moerdijk worden vrijdag hervat. 

Tetra Pak meldt woensdag dat de bonden bereid zijn om de onderhandelingen, die in april strandden, te hervatten. Bij de fabriek van het Zweedse bedrijf werd de afgelopen weken meermaals gestaakt. Die acties zijn voorlopig van de baan.

"De werkonderbrekingen zijn vanaf woensdag tot in elk geval maandag opgeschort", zegt bestuurder van CNV Vakmensen Arjan Huizinga woensdag.

Werknemers hielden stakingen omdat ze het oneens zijn met de voorwaarden waaronder de fabriek wordt gesloten. De sluiting resulteert in het verlies van 215 banen.

Vertrouwen

Tetra Pak heeft er vertrouwen in dat de partijen er samen uit kunnen komen, stelt het bedrijf woensdag in een verklaring. Huizinga denkt dat de werkgever inmiddels 'beter begrepen heeft wat de bonden willen'.

Eind april, kort na het klappen van de onderhandelingen, weigerde CNV nog de gesprekken te hervatten. Toen repte Tetra Pak tevergeefs van 'een interessante aanbieding' om de bonden te verleiden weer te komen praten. "Nu is Tetra Pak een stuk concreter", zegt Huizinga.

De fabriek in Moerdijk moet nog dit jaar dicht omdat Tetra Pak kampt met felle concurrentie, afnemende vraag, overcapaciteit en toenemende klantverwachtingen. De productie van de fabriek wordt grotendeels overgeheveld naar fabrieken in Duitsland, Spanje en Servië.