Schoonmaakbazen praten vrijdag in een verkennend gesprek met vakbond FNV Schoonmaak over de hervatting van de cao-gesprekken. 

Dan komt ook het inzetten van een derde gesprekspartner als onpartijdige bemiddelaar ter sprake. Dat heeft een woordvoerder van branchevereniging (OSB) dinsdag gemeld.

FNV Schoonmaak wil liever nog voor vrijdag aan tafel met OSB, meldt vakbondsbestuurder Ron Meyer dinsdag. Volgens hem hebben de bazen al toegezegd dat er een bemiddelaar komt om 'te voorkomen dat de gesprekken op de oude voet verdergaan'.

Dit voorjaar klapten de onderhandelingen op onenigheid over loon en ziekteverzuim. Meyer ziet het voorgesprek als bewijs dat de acties die volgden hebben geholpen. "Het eerste stapje is gezet", zei hij over de toenadering van OSB.

NS

Vorige week had de NS, een van de grootste opdrachtgevers van de schoonmaakbranche, gezegd te willen helpen zoeken naar een bemiddelaar.

Dat aanbod sloeg de OSB toen af. Maandag deden de bazen echter een handreiking naar de bonden. "Wij willen graag in alle openheid met de bonden spreken om oplossingen te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat een nieuwe cao voor het grijpen ligt", liet OSB-voorzitter Hans Simons maandag weten.

Schoonmakers voeren al weken actie bij meerdere opdrachtgevers voor een loonsverhoging en doorbetaling bij ziekte. Onder meer in het openbaar vervoer, in kantoren van de Belastingdienst, op Schiphol en in ziekenhuizen en hogescholen werd uit protest niet schoongemaakt. De acties stoppen pas als er een akkoord ligt, liet Meyer maandag al weten.