De groei van de Nederlandse economie in 2015 is voor een groot  gedeelte te danken aan een toename van de consumentenbestedingen.

Dat stelt de Europese Commissie maandag in de lenteprognose (pdf) over de ontwikkeling van EU-lidstaten.

Dit jaar wordt de economie nog voornamelijk gestimuleerd door bedrijfsinvesteringen, maar dit verandert doordat de uitgaven van huishoudens toenemen.

In combinatie met algemene verbeterde economische indicatoren sinds halverwege 2013, duidt dit op een breed economisch herstel, aldus de Commissie.

Groei

Door het economisch herstel komt het begrotingstekort dit jaar met 2,8 procent weer onder de Europese norm van 3 procent. Ook wordt voor dit jaar een sterkere economische groei verwacht dan tot nu toe verondersteld, namelijk 1,2 procent.

Bij de vorige schatting, eind februari, hield de commissie nog rekening met een tekort van 3,2 procent. Ook verwachtte Brussel slechts een groei met 1 procent. In 2013 kende Nederland nog een krimp van 0,8 procent.

Voor 2015 zal de groei verder aantrekken naar 1,4 procent. In februari werd nog uitgegaan van 1,3 procent. Dat zou dan zelfs beter zijn dan het gemiddelde in de eurozone.

Bescheiden toename

De laatste berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten een kleine krimp zien in de uitgaven van huishoudens. In februari werd er 1,2 procent minder uitgegeven aan goederen en diensten dan in dezelfde maand van 2013.

De daling werd volgens het CBS veroorzaakt door het relatief zachte weer, waardoor huishoudens in de eerste maanden van 2014 minder werd uitgegeven aan gas om de woning te verwarmen.

In de laatste maanden van 2013 sprak het CBS van een 'bescheiden toename' nadat in november en december de consumentenuitgaven met respectievelijk 0,3 en 0,7 procent toenamen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. 

Uit dal

"De lenteraming van de Europese Commissie laat, net als de cijfers van het CPB, zien dat we uit het dal klimmen", zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een reactie. 

"Dat is natuurlijk goed nieuws maar we zijn er nog niet. Veel seinen staan op groen maar de omslag voor de werkgelegenheid moet nog komen. Bovendien geven we nog altijd meer geld uit dan er binnenkomt. We moeten nu zorgen dat het voorzichtige economische herstel verder versterkt."

Tekortprocedure

Volgens staatssecretaris Eric Wiebes is met de lenteprognose voor het eerst een ''soort zonnetje'' doorgebroken. Omdat Nederland zijn begrotingstekort dit jaar onder de Europese norm van 3 procent zal terugdringen, verwacht Wiebes dat Brussel Nederland van het strafbankje ontslaat.

''Het zou dus kunnen betekenen dat Nederland zelfs een jaar eerder dan gepland uit die tekortprocedure komt'', zei de staatssecretaris in Brussel, waar hij is voor overleg met zijn collega's.

Nederlandse economie groeit ondanks externe risico's