De gemiddelde Nederlander is niet bang voor meer ‘robots’ in de Nederlandse economie. Meer automatisering leidt tot nieuwe kansen voor werkgevers en werknemers.

Dit meldt het ING Economisch bureau op basis van eigen analyse en een internetpoll onder 43.000 mensen.

De economen reageren hiermee op een aantal andere wetenschappers die stelden dat binnen enkele tientallen jaren de helft van het huidige werk wordt overgenomen door computers.

De gemiddelde stemmer in de poll zegt niet bang te zijn voor een verdere automatisering van de economie. Bijna driekwart van de respondenten is neutraal tot positief over de invloed van technologie op hun baankansen.

Werkgelegenheid

De economen van ING vrezen ook niet voor de werkgelegenheid. “De inzet van robots helpt ons om de economische groei op peil te houden, door het verder verhogen van de productiviteit per gewerkt uur”, aldus Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland.

Volgens de economen zorgt meer automatisering er weliswaar voor dat sommige banen overbodig worden, maar er komen ook nieuwe banen bij.

Gemeengoed

Blom: “Denk hierbij aan ict-medewerkers, social media managers, of de game-industrie. Allemaal beroepsgroepen die dertig jaar geleden niet of nauwelijks bestonden, maar inmiddels gemeengoed zijn geworden.”

Nederland kan in eventuele nieuwe technologieën een grote rol spelen. Volgens ING laten Nederlanders zien dat nieuwe technologie snel wordt omarmd. Nederland is koploper in het aantal huishoudens met een breedbandinternetaansluiting en er wordt relatief veel online gekocht.