JPMorgan Chase, de grootste investeringsbank ter wereld, heeft gewaarschuwd dat de inkomsten uit de beurshandel met ongeveer 20 procent zullen dalen in het huidige tweede kwartaal.

Topman Jamie Dimon schrijft de omzetdaling bij de aandelen- en obligatiehandel toe aan aanhoudende slechte marktomstandigheden en afgenomen beleggingsactiviteiten bij klanten.

Een daling van de inkomsten met een vijfde ten opzichte van de 5,37 miljard dollar die in het tweede kwartaal van vorig jaar werd behaald, zou betekenen dat de omzet uitkomt op 4,3 miljard dollar (3,1 miljard euro).

Daarmee zou het het slechtste eerste halfjaar zijn op het gebied van effectenhandel sinds het uitbreken van de crisis in 2008.

Dimon gaf vorige maand al aan dat de omstandigheden op de obligatiemarkt bepaald niet meezaten. De Amerikaanse obligatiemarkt zit in het slop sinds de Federal Reserve, de koepel van centrale banken, aankondigde zijn beleid van steunaankopen af te bouwen.

Begin dit jaar begon de Fed daarmee. De organisatie bouwt haar stimuleringsbeleid af omdat zij de economie voldoende ziet herstellen.