Sinds de Europese Unie tien jaar geleden werd uitgebreid met een flink aantal Oost-Europese landen, doen Nederlandse ondernemingen in deze regio ook steeds meer zaken.

Polen, op 1 mei 2004 toegetreden tot de EU, staat inmiddels op de 8e plaats van belangrijkste handelspartners van Nederland.

De totale uitvoer komt neer op een bedrag van 8,5 miljard euro per jaar. De export naar heel Oost-Europa exclusief Rusland bedraagt nu meer dan 20 miljard euro.

Ook de Nederlandse ambassadeur in Polen, Paul Bekkers, benoemde in een gesprek met NUzakelijk de voordelen voor Nederlandse ondernemers in het Oost-Europese land.

"Polen is een politiek en financieel-economisch stabiel land. Het is een goede vestiging voor goedkope productie en wordt vaak gebruikt als doorvoerhaven naar het oosten", aldus Bekkers.

Interne markt

Naast Polen maken sinds 2004 ook Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Estland, Letland, Litouwen, Slovenië, Cyprus en Malta deel uit van de unie. De afzetmarkt voor de interne markt werd daarmee met 75 miljoen inwoners vergroot.

''Voor die landen zelf is dat heel positief geweest", zegt professor Paul De Grauwe van de London School of Economics tegen NU.nl.

Win-winsituatie

Volgens De Grauwe is het wat handel betreft een win-winsituatie. ''Voor landen als Polen en de Baltische staten is de EU veruit de belangrijkste handelspartner geworden. Vroeger was dat Rusland. Het is verrassend hoe snel dat is gebeurd."

Eurocommissaris Stefan Füle (Uitbreiding) zei deze week dat de landenuitbreiding Nederland tot nu toe al zo'n 11 miljard euro heeft opgebracht.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend