Door een mislukte limoenoogst in Mexico is de prijs van de citrusvrucht flink gestegen. In sommige cocktails is daarom niet langer de alcohol het duurste ingrediënt.

Dit meldt persbureau Bloomberg.

De meeste limoenen komen uit Mexico, maar door een mislukte oogst zijn de prijzen sterk gestegen. Hierdoor zijn de kosten van de citrusvrucht verdrievoudigd in de afgelopen twee maanden.

De verkoopprijs van een limoen steeg naar 40 eurocent. Een vergelijking: vorig jaar kostte een limoen 81 procent minder, namelijk 7,6 eurocent.

Berekening

De oprichter van Adobo Grill, een restaurant in Chicago, heeft berekend dat de limoen meer kost in een margarita dan tequila.

Bij een online drankwinkel kost een fles tequila van 750 milliliter 12,99 dollar, ruim 9 euro. Dat is omgerekend 39 eurocent per dertig gram.

De limoen van 42 eurocent levert ongeveer dertig gram sap op. De citrusvrucht kost dus 3 eurocent meer dan de drank.

Productie

De eigenaar van het restaurant geeft totaal ruim 16 euro uit aan een fles tequila. Voor dezelfde hoeveelheid limoenen die hij nodig heeft voor de productie van margarita betaalt hij bijna 29 euro.

De oorzaken van de mislukte oogst liggen bij de orkanen die in 2013 over Mexico raasden en bij het uitbreken van een boomziekte. Door beide natuurverschijnselen is er een verlies van 50 procent op de normale oogst.