Vier trustkantoren moeten van De Nederlandsche Bank (DNB) stoppen met hun activiteiten in Nederland omdat ze niet volgens de regels werken.

Zij hebben inmiddels hun vergunning ingeleverd. Twee trustkantoren krijgen een boete opgelegd. Dat maakte de toezichthouder donderdag bekend.

De maatregelen zijn genomen na onderzoek door DNB bij tien trustkantoren, waaronder de vier die hun vergunning kwijtraakten. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat aan de dienstverlening van de kantoren ''integriteitsrisico's'' kleven, bijvoorbeeld omdat de geschiktheid en betrouwbaarheid van de bestuurders twijfelachtig is.

DNB kwam ook gevallen tegen waarin klanten worden geaccepteerd zonder gedegen onderzoek naar de herkomst van hun vermogen. Dat levert het risico op dat de trustkantoren worden misbruikt om crimineel vermogen wit te wassen.

Verontrustend

DNB noemt de onderzoeksresultaten verontrustend. Slechts twee van de tien onderzochte kantoren hadden hun zaken goed op orde.

Trustkantoren houden zich bezig met het beheren van vennootschappen, bijvoorbeeld door het verlenen van financiële en administratieve diensten. Het zijn meestal buitenlandse bedrijven die om fiscale redenen van de diensten van een trustkantoor gebruik willen maken.

Er zijn in Nederland bijna 300 trustkantoren. DNB gaat de komende tijd bij meer trustkantoren onderzoek doen.