De Amerikaanse economie is door de zeer koude winter vorig kwartaal nauwelijks gegroeid. 

Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Handel woensdag op basis van een eerste schatting. 

De Amerikaanse economie groeide in de eerste 3 maanden van dit jaar slechts met 0,1 procent op jaarbasis, na een vooruitgang met 2,6 procent in het voorgaande kwartaal. Economen rekenden gemiddeld voor het eerste kwartaal op een groei met 1,2 procent.

's Werelds grootste economie zuchtte vorig kwartaal onder de barre winter die vooral het oosten van de Verenigde Staten lange tijd onder een dikke laag sneeuw bedekte. Daardoor viel onder meer de bouwproductie terug.

Detailhandel

Consumenten gaven wel 3 procent meer uit, onder meer aan energie om hun huizen warm te houden. De bestedingen in winkels namen slechts met 0,4 procent toe, dat is het laagste tempo in bijna 2 jaar. De groei werd verder gedrukt door de bezuinigingen van de overheid en een stevige krimp van de export.

Economen putten hoop uit de aantrekkende groei van de winkelverkopen en de werkgelegenheid in maart. Die zouden erop wijzen dat de sterke terugval van de groei tijdelijk is. Het voornemen van de Federal Reserve om zijn stimuleringsbeleid verder af te bouwen wordt er naar verwachting niet door gewijzigd.